Selkäkuntoutus kiropraktiikka
 
Etusivu
Kiropraktiikka
Kiropraktinen hoito
Kiropraktikon vastaanotolla
Kuntoutus
Yhteydenotot ja ilmoittautumiset
Kotihoito-ohjeet
Uudelle asiakkaalle
Julkaisuja
Linkit
In English

Varaa aika

Lisätietoja

Malmin Terveystalo
Espoon Tapiolan Aava Lääkärikeskus
Järvenpään Aava Lääkärikeskus

Jani Mikkonen DC, BSc(Hons)
0400-467324
jani (at) selkakuntoutus.fi
kiropraktikko

 

Piriformis-syndrooma

Piriformis-syndrooman oireita ihmiset kuvaavat hyvin moninaisesti. Periaatteessa oireet ovat samankaltaisia kuin alimpien välilevyjentyrissä, koska kummatkin tilat ärsyttävät ja painavat iskias-hermoa, vaikkakin eri kohdassa. Yleisesti piriformis-syndrooman oireet ovat lievemmät, mutta voivat jatkua kauemmin kuin välilevyvaivoissa.

Tyypillisimpiä oireita ovat kivun säteily reiden taakse ja sivulle, joskus pohkeeseen, säären ulkosivulle ja kantapäähän. Samoilla alueilla voi myös esiintyä puutumista, pistelyä ja erilaisia muita tuntomuutoksia. Pakaran yökipua voi myös esiintyä. Kipu ja muut oireet yleensä vaihtelevat ja tuntuvat tavallisimmin eniten rasituksessa ja suoraan sen jälkeen. Vaivaa helpottaa usein jalan pitäminen ulkokierrossa ja hieman koukistettuna. Lihas voi myös itse lähettää iskias-tyyppistä säteilevää kipua takareittä pitkin aina pohkeeseen asti.

Piriformis-syndrooman aikaansaa lihaksen kireys ja lyhentyminen, joka aiheuttaa alla kulkevan iskias-hermon painetta ja ärsytystä. Noin 15%:lla ihmisistä iskias-hermo kulkee piriformis-lihaksen läpi, näillä ihmisillä on selvästi suurempi riski kehittää piriformis-syndrooma. Piriformis-syndromaan altistavat tavallisimmin perintötekijät, kestävyysurheilutyyppinen rasitus ja muut alueen vaivat.

Anatomisesti piriformis (m. piriformis) on yksi pakaran syvistä lihaksista. Lihas on saanut nimensä latinan pirum-sanasta, joka kuvaa lihaksen päärynämäistä muotoa. Välillä kuulee puhuttavan myös päärynälihaksesta. Lihas alkaa ristiluusta ja kiinnittyy reisiluunpäähän. Sen päätehtävänä on osallistua jalan ulkokiertämiseen.

Erilaisien vaivojen ja oireiden syyt ja esiintyminen ovat aina yksilöllisiä. Tästä johtuen tutkimus, hoito ja hoito-ohjeet tehdään jokaiselle asiakkaalle hänen yksilöllisen tilansa mukaan. Tarkka tutkimus, yksilöllinen hoito ja hoito-ohjeet tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Syihin vaikuttaminen toimii oireiden hoidon lisäksi pitemmällä aikavälillä ehkäisten vaivan uusiutumista. Vastaan mielelläni kysymyksiin vaivastasi, vaikkakin syyn määritys ja hoitosuunnitelma vaativat aina henkilökohtaisen haastattelun ja tutkimuksen.

Valitse alue, jossa vaivasi ilmenee:

Yhteystiedot

Espooseen:
Tapiolan Aava Lääkärikeskus
Länsituulentie 1 A, 2 krs. 02100 Espoo
Vastaanotto tiistai aamupäivisin ja torstai iltaisin.
Ajanvaraus numerosta 010 3803838 /24 h.
Nettiajanvaraus tästä
Tarkempi sijainti ja ajo-ohjeet >

Järvenpään Aava Lääkärikeskus
Myllytie 1 A, 04400 Järvenpää
Vastaanotto maanantai, keskiviikkona ja perjantai.
Ajanvaraus numerosta 010 3803838 /24 h.
Nettiajanvaraus tästä
Tarkempi sijainti ja ajo-ohjeet >

Helsingin Malmille:
Malmin Terveystalo
Malmin kauppatie 18, 00700 Helsinki
Vastaanotto maanantai iltapäivä, keskiviikko iltapäivä ja torstai aamupäivä.
Ajanvaraus numerosta 030 6000
Nettiajanvaraus tästä
Tarkempi sijainti ja ajo-ohjeet >

© Jani Mikkonen 2011
Kiropraktikko (TEO)

Copyrighted material.