Selkäkuntoutus kiropraktiikka
 
Etusivu
Kiropraktiikka
Kiropraktinen hoito
Kiropraktikon vastaanotolla
Kuntoutus
Yhteydenotot ja ilmoittautumiset
Kotihoito-ohjeet
Uudelle asiakkaalle
Julkaisuja
Linkit
In English

Varaa aika

Lisätietoja

Malmin Terveystalo
Espoon Tapiolan Aava Lääkärikeskus
Järvenpään Aava Lääkärikeskus

Jani Mikkonen DC, BSc(Hons)
0400-467324
jani (at) selkakuntoutus.fi
kiropraktikko

 

Lonkan kuluma ja nivelrikko

Ihmiset kuvaavat lonkkanivelestä johtuvia oireita liikkeen rajoittumisena ja/tai kipuna, joka tuntuu syvällä lonkan sisällä edessä, sivussa tai takana. Oireet pahenevat tavallisimmin rasituksessa, kuten ääriliikkeissä, nopeassa liikkeessä ja hypyissä. Erilaista päivittäisistä aktiviteeteistä, kuten pitkällä askeleella kävelystä, kengännauhojen solmimisesta, autoon menemisestä, liikkeelle lähdöstä, autosta ja sängystä nousemisesta ja/ tai portaiden ylösnousemisesta voi tulla hankalaa ja aiheutua kipua.

Pallomainen lonkkanivel sijaitsee lantion ja alaraajan välissä. Nivelen monipuolista liikettä rajoittavat ja tukevat sitä ympäröivät kehon vahvimmat sidekudokset ja lihakset. Lonkkanivel sijaitsee lantion ja alaraajan välissä, mistä johtuen se joutuu kantamaan koko kehon painon tuoman rasituksen päivittäisessä elämässä. Kuluma tarkoittaa normaalista iän mukanaan tuomasta vanhenemisprosessista johtuvia muutoksia nivelpinnoilla, luissa ja pehmytkudoksissa. Näistä rakenteellisista tekijöistä johtuen lonkkanivelen vaivat ja oireilu eivät yleisesti liity nivelen epävakauteen, vaan iän tuomiin muutoksiin nivelessä ja sen pehmytkudoksissa.

Lonkkanivelen kuluma kuuluu normaaliin ikääntymiseen. Useimmiten se ei aiheuta muita oireita kuin liikkeen asteittaista vähentymistä. Tämä kehon taipumus jäykistyä iän myötä voi olla myös toivottava esimerkiksi yliliikkuvuudesta kärsiville. On varsin tavallista, että vastaanotolla kuulee lonkan röntgenissä näkyvän kuluman selittävän ja aiheuttavan kipua lonkan, lantion ja alaselän alueella. Tavallisesti lonkan kuluma on yksi osatekijä, mutta ei varsinaisesti aiheuta pääoiretta, koska esimerkiksi lonkan kulumamuutosta on käytännössä useimmilla yli 25-vuotiailla ihmisillä.

Kulumisen pitkälle jatkunutta edistymistä kutsutaan nivelrikoksi eli lonkan atroosiksi, jolloin pallomaisen nivelpinnan rustokerros on kulunut pois. Tavallisesti tällöin oireet liittyvät selvästi rasitukseen pystyasennossa ja voivat vaivata myös levossa. Nivelrikkoon voivat altistaa perimän lisäksi ylipaino, loukkaantumiset ja kehon yksipuoleinen rasitus ja/ tai liikunnan vähäisyys. Pitempään jatkuneeseen lonkan nivelrikkoon liittyy myös hyvin tavallisesti erilaisia alaselän, lantion, nivusien, reiden jaalaraajan alueen oireita.

Erilaisien vaivojen ja oireiden syyt ja esiintyminen ovat aina yksilöllisiä. Tästä johtuen tutkimus, hoito ja hoito-ohjeet tehdään jokaiselle asiakkaalle hänen yksilöllisen tilansa mukaan. Tarkka tutkimus, yksilöllinen hoito ja hoito-ohjeet tekevät mahdolliseksi vaikuttaa hyvin monenlaisien tuki- ja liikuntaelinvaivojen syihin. Syihin vaikuttaminen toimii oireiden hoidon lisäksi pitemmällä aikavälillä ehkäisten vaivan uusiutumista. Vastaan mielelläni kysymyksiin vaivastasi, vaikkakin syyn määritys ja hoitosuunnitelma vaativat aina henkilökohtaisen haastattelun ja tutkimuksen.

Valitse alue, jossa vaivasi ilmenee:

Yhteystiedot

Espooseen:
Tapiolan Aava Lääkärikeskus
Länsituulentie 1 A, 2 krs. 02100 Espoo
Vastaanotto tiistai aamupäivisin ja torstai iltaisin.
Ajanvaraus numerosta 010 3803838 /24 h.
Nettiajanvaraus tästä
Tarkempi sijainti ja ajo-ohjeet >

Järvenpään Aava Lääkärikeskus
Myllytie 1 A, 04400 Järvenpää
Vastaanotto maanantai, keskiviikkona ja perjantai.
Ajanvaraus numerosta 010 3803838 /24 h.
Nettiajanvaraus tästä
Tarkempi sijainti ja ajo-ohjeet >

Helsingin Malmille:
Malmin Terveystalo
Malmin kauppatie 18, 00700 Helsinki
Vastaanotto maanantai iltapäivä, keskiviikko iltapäivä ja torstai aamupäivä.
Ajanvaraus numerosta 030 6000
Nettiajanvaraus tästä
Tarkempi sijainti ja ajo-ohjeet >

© Jani Mikkonen 2011
Kiropraktikko (TEO)

Copyrighted material.